S skulle iväg på mvc och lämna blodprov, ett sk. immunitetsprov.
Tydligen har jag förändringar i mitt blod enligt min bm, inget farligt. Hon trodde att det kunde vara från förra graviditeten. Men vad vet jag. Jag fick blod i samband med att N föddes och det konstaterades att jag inte hade någon infektion i samband med M:s förlossning.
Har inte fått riktigt något svar på varför man gör detta prov, mer än för barnets skull.
Jag skall ta mitt senare in i graviditeten.
--------------------------------------------------
Det här känns ju så typiskt, har fått lite svar på vad provet kan innebära. Allt handlar om blodgrupper. Vilket borde vara logiskt :)
Jag har alltid varit rh+, men vad rubbningen har givit mig vet jag inte.
Nu är det bara att hoppas på att S har en "bra" blodgrupp. Jag kommer inte orka en strulig graviditet till. Fast det var väl kanske för mycket att hoppas på att denna graviditeten skulle vara en bra en, trots att den började fördelaktigt jämfört med den förra.
Det ända jag hittills har hoppats på är att moderkakan inte brister för tidigt.
Den mest kända immuniseringen mot röda blodkroppar är Rh-immuniseringen.
Rh-immunisering av mamman inträffar när mamman och fostret har olika blodgrupp inom Rh-systemet – mamman Rh-negativ och fostret Rh-positivt.
Om du är Rh-negativ och bär på ett Rh-positivt foster kan du börja bilda antikroppar mot fostrets blodgrupp om blod går över från fostret till dig. Ofta tar varken barnet eller du skada om det är din första graviditet.
När du däremot väntar ditt andra barn, löper fostret risken att via moderkakan få i sig antikroppar som då börjar angripa fostrets röda blodkroppar, som faller sönder.
Även i den ovanliga situationen då en Rh-negativ kvinna får en blodtransfusion från en Rh-positiv person bildas nästan alltid antikroppar och kan därmed påverka ett Rh negativt foster redan vid första graviditeten.
Om du är Rh-negativ och väntar barn med en Rh-positiv man är risken att du ska bilda antikroppar mot fostrets blod lite olika i olika situationer.
I samband med: | |
Missfall | 3,5 % |
Legal abort | 5,5 % |
Fullgången graviditet: – före förlossningen – vid eller efter förlossningen | 1-2 % 14-17 % |
Fostervattenprov | 1-3 % |
Moderkaksprov | ? |
Utomkvedshavandeskap | Mindre än 1 % |
Första Rh-positiva barnet
Om du är Rh-negativ har du inget Rh-antigen på ytan av dina röda blodkroppar. Om du blir gravid med en Rh-positiv man och om barnet liksom pappan blir Rh-positivt, och därmed har Rh-antigen på sina röda blodkroppar finns förutsättningar för att du ska kunna bilda antikroppar mot Rh-antigenet.
Under den första graviditeten med ett Rh-positivt foster finns det normalt ingen risk för fostret. Under större delen av graviditeten kommer det inte över tillräckligt många blodkroppar från fostret till dig för att du ska bilda antikroppar i en sådan mängd att fostret påverkas.
I slutet av graviditeten, och speciellt i samband med förlossningen, passerar emellertid många röda blodkroppar över från fostret till ditt blodomlopp, och då kan du bilda antikroppar mot dem. Dessa antikroppar har ingen betydelse förrän nästa gång du väntar ett Rh-positivt barn. Även om dina antikroppar efterhand minskar i antal efter den första förlossningen har ditt immunsystem lärt sig att producera antikroppar mot Rh-antigenet, och nästa gång du bär på ett Rh-positivt foster behövs det mycket färre fosterblodkroppar för att du ska producera så många antikroppar att det kan skada fostret.
Fostret är Rh-positivt och dess blodkroppar har därför D-antigen på ytan. Om dessa blodkroppar kommer över i moderns cirkulation i större mängd kan de stimulera moderns försvarssystem att bilda antikroppar. |
Det sker i hennes mjälte och lymfkörtlar. |
Andra Rh-positiva barnet
Det andra Rh-positiva barnet och de följande riskerar att bli sjuka. I dag är detta mycket sällsynt eftersom alla gravida Rh-negativa kvinnor sedan länge fått Rh-profylax efter förlossning och vissa ingrepp under graviditeten (se nedan).
Antikroppar går över från dig till fostrets blodcirkulation där de angriper fostrets röda blodkroppar, som faller sönder. |
Antikroppar går över från dig till fostrets blodcirkulation där de angriper fostrets röda blodkroppar, som faller sönder.
Fostret kompenserar förlusten genom att öka produktionen av röda blodkroppar. När nyproduktionen inte längre kan hålla takt med förlusterna av röda blodkroppar får fostret blodbrist (anemi).
Vid svår blodbrist blir hjärtat överbelastat i sina försök att öka blodcirkulationen för att tillgodose kroppens behov av syre, framför allt hjärnan. Till slut börjar vätska ansamlas under fostrets hud, i buken, i lungsäckarna och i hjärtsäcken, och hjärtat blir ännu mer ansträngt. Om inget görs kommer fostret att dö i livmodern.
I dag är detta mycket ovanligt. Oftast kan man förlösa innan barnet tar skada. Tyvärr innebär det ofta bekymmer för föräldrarna med oro, täta kontroller och många undersökningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar